IDA THERÉN ÄR skönlitterär författare och FRILANSSKRIBENT, BASERAD I LOS ANGELES och STOCKHOLM. MEST SKRIVER JAG OM LITTERATUR, konst och frågor som berör kvinnor och barn.

Läs mer om mig här

Bokrecension:Fördel kvinna : den tysta utbildningsrevolutionen (Svenska Dagbladet) 170513

Bokrecension:Fördel kvinna : den tysta utbildningsrevolutionen (Svenska Dagbladet) 170513

Mycket har hänt sedan vi som idag är vuxna var unga. Idag studerar fler kvinnor i världen på universitet än män. I Sverige är skillnaden enorm. Att plugga och att vara bra i skolan har blivit en ”tjejgrej”. Detta faktum och dess konsekvenser är något som Emma Leijnses reportagebok ”Fördel kvinna” studerar i detalj.

Boken är en genomgång av mansrollen i ett förändrat samhälle. Ett samhälle där kvinnor tar för sig långt utanför vad som tidigare var accepterat, medan män stannar i samma begränsade roller. Kvinnorna drar ifrån, många män halkar efter. Resultatet är att samhället blir mer våldsamt, både på liten och stor nivå.

Emma Leijnse är journalist och har länge bevakat utbildningsfrågor i Sydsvenskan. Hon skriver med öppna sinnen, proffsigt och initierat – precis som god journalistik bör vara. Hon går bortom läsarens och sina egna fördomar, och ser nyktert på faktan.

Stämmer det att män har makten i samhället? Och i så fall, till vilken grad? Män har, konstaterar hon, fortfarande majoriteten av samhällets toppositioner. I mellanskiktet finns i huvudsak kvinnor. På botten, hos dem som är utanför samhället och inte klarat grundskolan, dominerar männen. Utebliven gymnasieutbildning leder till att man inte får arbete, vilket i sin tur ökar risken för inblandning i kriminalitet och våld.

Idén om att bara tjejer pluggar och läser, nämner författaren som ett stort hinder för att killar ska lyckas i skolan. De vill inte göra ”tjejgrejer”. En av fem – eller fler – svenska tonårspojkar kan knappt läsa. Och nej, det handlar inte bara om nyanlända. Det är liknande siffror även när man kikar på svenskfödda. För mig handlar det här om feminism, att killar ska få bli sig själva även utanför den trånga könsnormen.

Författaren visar på konkreta lösningar som kan göra skillnad. Större insatser tidigt i skolan för pojkar som halkar efter är viktigt. Alla oavsett politisk färg borde ha nytta av det förslaget. Att investera i extrastöd i skolan för åttaåriga pojkar som hamnat efter med läsningen, känns ju rimligare än att lägga omkring 25 miljoner per skalle när de är trettio. Det är kostnaden för en enda gängmedlem, enligt forskarna. Den största faktorn för att hamna i organiserad brottslighet är just utanförskapet, som främst drabbar dem som inte klarat grundskolan.

Emma Leijnse skriver att det är enormt många fler som inte klarar skolan idag jämfört med bara på 1990-talet. Då fick man ”vänta” på att bli godkänd. Idag blir man underkänd. Borträknad. Flera forskare vill tillbaka till tidigare betygssystem. Att inte vara godkänd ger en känsla av att vara värdelös.

En sak jag saknar i boken är en diskussion av effekterna av internet på unga. Hur påverkas motivationen att fungera i den vanliga världen när man får gratis endorfinkickar i den virtuella, med dataspel och pornografi. Ett av de mest effektiva sätten att uppmuntra pojkar att läsa – vilket förbättrar skolresultat i alla ämnen – är genom manliga förebilder. Läser pappa, läser pojken.

Så är du pappa och läser detta, det är bara att plocka fram en bra roman.

LÄNK

Intervju: Katarina von Bredow intervjuade mig för Jönköpings-Posten/Hallpressen 170513

Intervju: Katarina von Bredow intervjuade mig för Jönköpings-Posten/Hallpressen 170513

Filmrecension: Wiener Dog av Todd Solondz – Dagens ETC 170407

Filmrecension: Wiener Dog av Todd Solondz – Dagens ETC 170407