Bokrecension: Fisens liv (Tidskriften Ny tid, okt 2019)

Det här poetiska verket utforskar humorn i hur vi som människor är rätt tramsiga, bakom våra fasader av allvar och ”viktighet”. Nya Tesla-bilar har en funktion på den stora skärmen som styr bilen: en inbyggd digital pruttkudde, i de flesta av bilens säten. Prutthumorn, något som tycks förena oss genom alla tider. Det skulle inte förvåna mig om det fanns något liknande pruttkuddarna redan på stenåldern, typ nån kroppsdel från ett djur som de lade under hövdingens plats när den agerade uppblåst.

Konst och meditation - Konstnären vår 2019

Vi står inne i utställningsrummet, bland väggarnas starka färger med nummer från 0-9, som alla representerar olika dimensioner som L har nått genom meditation. Bredvid mig sticker det ut en silverpinne från väggen. Den representerar silversträngen som håller samman kroppen med själen under astralprojektion, något som man kan uppleva till exempel genom transcendental meditation. 

Krönika: Vi har alla makten att förändra våra liv (Hallpressen 190707)

Jag har några goda vänner som är flera decennier äldre än mig och som redan har gått genom klimakteriet. De inspirerar mig ständigt med sin attityd. Det händer något magiskt med många kvinnor när de har passerat klimakteriet: de slutar bry sig lika mycket om vad folk tycker. Och då händer något fantastiskt. Plötsligt blommar de ut, lämnar otillfredsställande kärleks- eller vänskapsrelationer och bestämmer sig för att resa eller kanske flytta. De struntar i allt det som begränsade dem tidigare.

Kommentar: RIP Toni Morrison - Svenska Dagbladet (190807)

Morrison har varit en stor inspiration för flera generationer av amerikanska skönlitterära författare, inte minst inom den afroamerikanska kulturen där hon agerat mentor och lärare för många i dag välkända namn. Att föra vidare ett arv var en viktig handling för Morrison, som såg det som en del av sitt uppdrag att – för någon som lyckats inom sitt konstnärskap – kunna dela med sig av sin kunskap och hjälpa andra. ”Minns bara att ditt riktiga jobb är att om du är fri, måste du befria någon annan. Om du har lite makt är ditt uppdrag att stärka någon annan”,

Krönika: Jag vill inte bli bitter - så jag väljer osäkerheten - Hallpressen

Jag har alltid levt mitt liv lite som jag själv vill det, inte så som det förväntas av samhället. Det var ingen SYO-konsulent som sa åt mig att satsa på att jobba som frilansskribent, försöka skriva romaner och bo utomlands. Särskilt inte med ett litet barn. Men jag är väldigt lycklig med mitt liv. Jag har nästan ingen trygghet, men jag trivs med att leva i flödet och lyssna på min intuition, och hittills har saker löst sig även om det varit nära ögat många gånger.

Krönika: Mindre ensam på café - Hallpressen 190108

Att känna sig sedd av andra människor tror jag är ett grundläggande mänskligt behov. Att känna sig delaktig, att få ens själva existens bekräftad. Och det är därför jag verkligen gillar den här utvecklingen, med alla caféer. Ibland är det inte svårare, än genom att mötas över en varm dryck för att känna sig lite mindre ensam i världen.

Bokrecension: Call me by your name - André Aciman (Svenska Dagbladet 190115)

I en tid då vi kollektivt omförhandlar vad samtycke och hälsosamma relationer är, kom fjolårets Oscarsnominerade filmatisering av André Acimans roman från 2007, "Call me by your name", helt rätt i tiden. Boken – som nu kommer ut på svenska – är full av det outtalade, blickar, längtan. Alla de där små stegen som skapar spänning och det som jag tror är nyckeln, till sex efter #metoo-frågan: intimitet.