Intervju: Chris Kraus - Dagens ETC 190530

Författaren Chris Kraus är Sverigeaktuell med romanen ”Summer of hate”, en pjäs baserad på hennes roman ”I Love Dick” och en utställning. Ida Therén pratade med henne om att leka med sin egen självbild, varför konstvärlden är coolare än litteraturvärlden och om politiken efter George W Bush.

Krönika: Jag vill inte bli bitter - så jag väljer osäkerheten - Hallpressen

Jag har alltid levt mitt liv lite som jag själv vill det, inte så som det förväntas av samhället. Det var ingen SYO-konsulent som sa åt mig att satsa på att jobba som frilansskribent, försöka skriva romaner och bo utomlands. Särskilt inte med ett litet barn. Men jag är väldigt lycklig med mitt liv. Jag har nästan ingen trygghet, men jag trivs med att leva i flödet och lyssna på min intuition, och hittills har saker löst sig även om det varit nära ögat många gånger.

Krönika: Mindre ensam på café - Hallpressen 190108

Att känna sig sedd av andra människor tror jag är ett grundläggande mänskligt behov. Att känna sig delaktig, att få ens själva existens bekräftad. Och det är därför jag verkligen gillar den här utvecklingen, med alla caféer. Ibland är det inte svårare, än genom att mötas över en varm dryck för att känna sig lite mindre ensam i världen.

Bokrecension: Call me by your name - André Aciman (Svenska Dagbladet 190115)

I en tid då vi kollektivt omförhandlar vad samtycke och hälsosamma relationer är, kom fjolårets Oscarsnominerade filmatisering av André Acimans roman från 2007, "Call me by your name", helt rätt i tiden. Boken – som nu kommer ut på svenska – är full av det outtalade, blickar, längtan. Alla de där små stegen som skapar spänning och det som jag tror är nyckeln, till sex efter #metoo-frågan: intimitet. 

Bokrecension: Brev från min barndom - Emma Reyes (Svenska Dagbladet jan 2019)

När målaren Emma Reyes dog 84 år gammal 2003 var hon inte särskilt känd för den bredare publiken. Hon hade då bott länge i Europa, framför allt i Frankrike, efter att ha flytt sin fattiga barndom i Colombia, och förde ett aktivt socialt liv bland andra latinamerikanska konstnärer. Efter att ha hört henne berätta ofta otroliga historier om sin uppväxt bad kritikern Germán Arciniegas Reyes att skriva brev till honom, för att hjälpa henne att få ner allt på papper.

Bokrecension: Joakim Pirinen - Anspråkslösa förlag - Svenska Dagbladet 021119

“"Alla vill bli kända. Tills de blivit det. Då vill de inte längre. Det var inte vad de tänkt sig. […] Du är den av gudarna utvalde.  I likhet med järnålderns fiskarkungar kan du när som helst offras. […] Ditt fall renar samhället. Det måste upprepas med jämna mellanrum fast med olika offer."

När det är som bäst känns det som att någon stoppat ner Sture Dahlström, svenska Mad, en uppfräschad Hasse och Tage, en bibelstudent och en nördig mellanstadiekille som gillar dinosaurier i en mixer.”