Exempel på  mina recensioner i Svenska Dagbladet . Kika gärna runt där och här på  min hemsida  för att läsa fler texter och få en känsla för min smak och syn på litteratur.

Exempel på mina recensioner i Svenska Dagbladet. Kika gärna runt där och här på min hemsida för att läsa fler texter och få en känsla för min smak och syn på litteratur.

Privat lektörstjänst

Jag erbjuder ett lektörsutlåtande för ditt romanmanus. På samma sätt som jag recenserar böcker, kan jag dela med mig av mina tankar på ditt färdiga – men ännu inte antagna – manus. Kanske har du fastnat, eller är på väg att skicka manuset till förlag och vill ha lite sista feedback från en ny läsare. Eller så har du fått manuset läst och fått uppmuntran från förlag, men du vet inte hur du ska gå vidare för att kunna publicera det.

Jag kan inte garantera att manuset bli antaget, men jag kan ge dig mina personliga åsikter om vad jag tycker är bra, och vad som kan bli bättre. Min egen erfarenhet är att ibland behöver man bara ett par ögon till, för att kunna gå vidare åt rätt håll.

Fyll i formuläret nedan om du är intresserad!

Intresseanmälan: Efter att vi tagit kontakt och jag har hunnit kika på min kalender och se om jag har möjlighet att ta mig an ditt projekt, ber jag dig maila ditt manus. Jag kollar genom och ser om boken är något jag känner att jag kan hjälpa dig med. Jag är inte särskilt insatt i genreromaner som thriller, deckare eller kärleksböcker (typ Harlequin). Det jag helst arbetar med är så kallad "litterär" skönlitteratur. Det är viktigt för mig att inte lova för mycket om jag inte kan bidra med något substantiellt! Det ska kännas kul och meningsfullt för oss båda. Jag vill vara den välvilliga och engagerade – men också stränga – vännen, som hjälper dig att komma vidare med ditt manus. Inte lärare, eller expert. Bara en insatt läsare, som vill att boken ska bli så bra som möjligt. Jag har själv sökt en sådan person många gånger, och det är inte alltid lätt att be någon man känner att utföra ett sådant arbete i rimlig tid. Det tar tid och energi. Ofta när man är i sluttampen av ett manus är tid kritiskt, för att kunna hålla sin egen eller andras deadlines, och för att inte behöver stanna upp för mycket i det egna skrivandet medan någon annan läser och kommenterar. Därför garanterar jag att du får mina tankar inom 10 dagar, från att jag tagit mig an ditt manus.

Så här går det till: Jag läser ditt romanmanus (på pdf) och markerar mina tankar i texten. Det är ingen korrläsning, utan mer generella förslag på exempelvis andra sätt att disponera texten, på språkanvändning, dramaturgi och romanfigurer som behöver utvecklas ytterligare eller som kan strykas. Jag håller ögonen uppe för klyschor och för stereotyper, både vad gäller kön, sexualitet och hudfärg. Kanske finns det några sidor eller kapitel som kan strykas för att tajta till texten, eller så går det att flytta runt några stycken för ökad spänning. Det är sådant jag hoppas hitta och kunna hjälpa dig med!

Det här ingår:

*Mina anteckningar i manuset.

*Ett sammanfattande utlåtande i textform (cirka 2 sidor) med mina generella tankar om texten och vad som kan göras för att förbättra den. 

*Två samtal via Skype (2x1,5 h). 

Priser:

För manus upp till 500 sidor: 10 000kr (ink 6% moms)

För längre manus: 12 000kr (ink 6% moms). 

Är du student eller av andra skäl har begränsad ekonomi, hör av dig så kan vi se om det ändå går att lösa. 

Om mig:

Jag är återkommande litteraturkritiker för Svenska Dagbladet (länk). Jag skriver också regelbundet litteraturkritik för tidningen VI, Jönköpings-Posten och Dagens ETC. Jag har tidigare skrivit kritik för Aftonbladet kultur. Min samling av kulturkritik och krönikor ”Frihet, jämlikhet & systerskap” kom ut på Mondial förlag 2017. Jag drev litteraturtidskriften CONST Literary Preview som kom ut i fem nummer med tio nya författare i varje nummer. Flera av de som debuterade i CLP är idag etablerade röster i litteratursverige. Jag har publicerat skönlitterära texter i en rad tidskrifter, bland annat Granta och 10-tal.

OBS Jag är inte skrivarlärare, eller professionell lektör. Det jag erbjuder är en läsning som utgår mer från hur jag ser på manuset, som recensent, författare och van läsare av samtidslitteratur.

För liknande uppdrag men vid fackboksmanus rekommenderar jag Karolina Modig.

Namn *
Namn