Skärmavbild 2017-11-18 kl. 01.27.32.png

BILD: Här finns pressbilder (från 2017) som går bra att använda i samband med att min bok med samlade artiklar nämns. Foto Max Brouwers för Mondial förlag. 

Jag arbetar som författare och frilansskribent inom kultur. Framför allt skriver jag om konst och litteratur, främst för Svenska Dagbladet där jag är fast litteraturkritiker. Ibland gör jag längre reportage och intervjuer. Jag brinner för att bredda samhällets syn på kvinnlighet och andlighet. Där ingår inte minst frågan om barns rättigheter. Just nu bor jag med min dotter i USA (Los Angeles), där jag varit baserad fram och tillbaka de senaste åren.

CLICK HERE FOR MORE INFORMATION IN ENGLISH

AKTUELLT:

Förord till Silvana Imams bok (släpptes mars 2018).

Essä om Alexander Klingspors konst i boken som kom i samband med hans separatutställning på Waldermarsudde (mars 2018).

Förord till Kontinuumkonceptet (släpptes vår 2018).

Hösten 2020 släpps min debutroman “Mer än en kvinna - berättelsen om June Mansfield Miller” (arbetsnamn) på Natur o Kultur.

Mitt nr är: +1(323)-915-9311 och i Sverige +46700454625

Presentation från min bok med samlade artiklar.

Presentation från min bok med samlade artiklar.

Våren 2017 kom "Frihet, jämlikhet & systerskap - texter 2007-2017" – mina samlade artiklar i bokform. Mer info om boken här. Här finns en lång intervju med mig i samband med boksläppet, hos Bon Magazine.

Boken går att beställa tex här.

Jag har också publicerat skönlitterära texter i tidskrifter som 10-tal, Stockholm Review of Literature, Ordkonst, CONST Literary (P)review (läs texten häroch Granta. Texten i Granta var ett utdrag i min kommande historiska roman om June Mansfield Miller. En annan text baserad på min roman publicerades under våren 2019 i Nexus: The International Henry Miller Journal.

Drev litteraturtidskriften CONST Literary (P)review 2011-2015.

Återkommande medarbetare i Aftonbladet kultur 2011-2016. Slutade där när jag blev rekryterad av Svenska Dagbladet. Där är jag främst litteraturkritiker men även frilansande kulturskribent sedan februari 2016.

Jag är född i Värnamo 1985. Flyttade därifrån till Wyoming när jag var 16. Sedan till Jönköping där jag gick gymnasiet (International Baccaleaurate) och spelade med mitt band Oklahomo Trio. Vi gav ut ett par skivor. 

Efter det bodde jag utomlands. Totalt är det omkring 10 år, varav de längre perioderna (över 3 mån) har varit i Shanghai, Paris, Wien och sedan New York (3,5 år), Berlin (2,5 år) och Prag (2 år). Nu bor jag i Los Angeles.

Jag halkade in i modellbanan efter att jag blivit "upptäckt" på en spelning med mitt band när jag bodde i Prag.

Foto: Anna Hållams för Jönköpings-Posten/Hallpressen. Läs intervjun med mig här.

Foto: Anna Hållams för Jönköpings-Posten/Hallpressen. Läs intervjun med mig här.

Efter det arbetade som modell på heltid under ett par år, så vissa av resorna var på grund av det. Som modell gjorde jag mest magasinplåtningar och kampanjer, men även en del modevisningar, reklamfilmer och lite TV-inslag. Jag klarade mig, men blev aldrig särskilt framgångsrik. Även efter jag slutat modella har jag gjort en del modelljobb, bland annat kampanjer för BACK under några säsonger.

Egentligen var jag aldrig särskilt intresserad av att jobba med mode. Helst ville jag bara skriva skönlitteratur ifred... Och jag skrev några romaner under de här åren som förlag var intresserade av. Jag fick komma på möten, men sen blev det inte mer. Idag är de begravda på en hårddisk.

Jag har också hoppat in som skådis i några filmer. Skymtar förbi i Girl with the Dragon Tattoo, spelar Carolina Gynnings koksande modell-bästis i Jesper Ganslandts Blondie (2012) och en vän till huvudpersonen i Nånting måste gå sönder (2014).

På universitetet har jag pluggat historia, medvetandefilosofi, socialantropologi, psykologi och lite annat som jag tyckte var intressant. Mest på distans, men några terminer på plats mellan de olika utlandsvistelserna.

Helst skriver jag om saker i gränslandet mellan samhälle, ekonomi, tro, konst, teater och litteratur. Jag är intresserad av hur konstbegreppet håller på att breddas. 

Jag uttrycker även gärna tankar om föräldraskap, ofta i relation till arbets- och konsumtionskritik. Våren 2016 certifierades jag som föräldra- och seminariehandledare genom Family-Lab, Jesper Juuls utbildningsorganisation. 

Jag är aktiv på Instagram där jag lägger upp bilder om vardag och arbete. 

Jag har gett ut tre småbarnsböcker där jag skrivit texten. Rida ryggen (2014), Somna med mig (2015) och Alltid tillsammans (2016).

Bland mina regelbundna uppdragsgivare finns: Svenska Dagbladet (där jag är återkommande litteraturkritiker), krönikör på Jönköpings-Posten, bokrecensent på tidningen Vi, jag skriver också regelbundet för Konstnären, Dagens ETC, Vi Läser, Författaren, Arbetet (LO:s tidning) kultur, Modern Psykologi, Tecknaren och Bang. Jag har tidigare skrivit krönikor i Dagens Nyheter På stan och bloggat om konst och kultur på rodeo.net/const. Ibland är jag med i radio och TV – jag har varit återkommande panelmedlem i Malou på TV 4 och i Breaking News på Kanal 5 – och det tycker jag är roligt! Ibland gör jag också översättningsuppdrag, mellan svenska och engelska.

Hör av dig om du har något kul uppdrag, så får vi se om det passar! 

Bokutgivning:

Rida ryggen (barnbok), Nära förlag 2014

Somna med mig (barnbok), Nära förlag 2016

Alltid tillsammans (barnbok), Nära förlag - 2016

En annan historia – Diana Miller - antologimedverkan, Volante, 2016

Femme fatale, romanutdrag publicerat i Granta Albert Bonniers förlag 2017

Frihet, jämlikhet & systerskap - artiklar 2007-2017, Ida Therén, Mondial förlag, 2017.

Nyutgåva av Kontinuumkonceptet av Jean Liedloff, Kveru (förord) -2018

Silvana-boken (förord), Norstedts, mars 2018.

Alexander Klingspor – Resenär (essä i konstbok) – Prins Eugenes Waldermarsudde, 2018.

Inplanerad utgivning:

Mer än en kvinna– berättelsen om June Mansfield (roman) – Natur o kultur oktober 2019

(Memoar/essä) - mer info TBA – Natur o Kultur april 2021Intervjuer med mig:

BON - I samband med att mina samlade artiklar släpptes (2017)

Jönköpings-Posten - I samband med att mina samlade artiklar släpptes (2017)

Familjeliv, när jag började skriva krönikor för dem  (2015)

Nöjesguiden – Nöjesguidad (2013)

SVT – Om konst (2012)

Om barnmässan jag arrangerade (2015)

Popmani om när jag och Maria Mårsell startade CLP (2012)

 

Andra om mig:

Victor Malm i Expressen kultur om min text i CLP.

Hanne Kjöller på DN ledare om när jag debatterade samsovning.

Känsliga barnet om när jag debatterade samsovning.

Bernur om CLP och min text där.

Besök i Simon Gärdenfors podcast.