IDA THERÉN ÄR skönlitterär författare och FRILANSSKRIBENT, BASERAD I LOS ANGELES och STOCKHOLM. MEST SKRIVER JAG OM LITTERATUR, konst och frågor som berör kvinnor och barn.

Läs mer om mig här

Krönika: Grattis på mors dag, till dig som längtar efter att bli mor (Jönköpings-Posten 180527)

Krönika: Grattis på mors dag, till dig som längtar efter att bli mor (Jönköpings-Posten 180527)

Skärmavbild 2018-06-08 kl. 11.03.32.png

Förra året på mors dag (LÄNK) skrev jag en krönika på de här sidorna om alla kvinnor som tvingas agera mor åt sina män och pojkvänner. Idag tänkte jag passa på och lyfta ett annat perspektiv på mors dag, förutom alla fantastiska mammor som förtjänar uppskattning för hårt jobb och kärlek.

Mors dag kan vara en fin dag, men också en dag full av jobbiga känslor. Jag tänker på alla som har haft en dålig relation till sin mamma, på dem vars mor har gått bort eller dem som aldrig haft någon. De som inte är mödrar trots att de skulle vilja. De som påminns om beslut de tagit, som de ifrågasatts för eller ångrat. Det finns många känslor den här dagen, så jag vill passa på att skicka ut en kram till alla er som går genom den här utmattande känslokarusellen. En påminnelse om att det känslomässiga slitet ni gör betyder mycket även om det inte finns plats, eller ens ord för det, i vårt samhälle.

Om du inte växte upp med en varm, tillgänglig eller hälsosam eller kärleksfull mor. Grattis på mors dag till dig också.

Om du vill bli mor men inte har blivit det. Grattis på mors dag.

Om du längtar efter att bli mor. Grattis på mors dag.

Om du försöker ta hand om vår moder jord. Grattis på mors dag.

Och grattis på mors dag till dig, som behövt vara din egen mor. Som inte blivit accepterad av din familj, av någon anledning, och istället behövt vara din egen mor.

Jag är stolt över dig. Du arbetar hårt, jag ser det. Även om det sker i tystnad.

Jag tror att vi alla gör så gott vi kan, utifrån våra omständigheter. Vissa av oss ärver våld. En människa som lidit kan ge lidande till andra. Den som har blivit slagen som barn vet kanske inte något annat sätt att hantera sina känslor när deras barn trycker på deras knappar. Att slå är inte rätt, men det är svårt att bryta mönster, inlärt beteende som satts redan som barn, i själva kartan över vår hjärna.

Många vars mödrar inte klarat av att älska dem, på det sättet de hade behövt, faller istället in i superkvinna-fällan och försöker vara perfekta i allt, en kamp man aldrig kan vinna. Inte förrän man accepterar att man är okej för att man är, inte bara att man gör.

Att bryta cykler är ett svårt och krävande arbete, även om det också är givande. Är du den som försöker göra det arbetet vill jag säga, jag ser dig, och jag uppskattar dig för det du gör. Jag tror att vi räddar jorden när vi läker våra egna känslor och kämpar för att inte föra vidare inlärt skadligt beteende. När skärpan skärps på en liten del av en bild blir hela bilden klarare. Grattis på mors dag.

För mig är själva bilden av en bra mor en person som lyfter fram andra och får dem att må bra, så att de vågar göra sitt bästa och sträcka på ryggen, stolta för just den de är. Kanske kan mors dag vara ett bra tillfälle, inte bara till att skicka en blomma till sin mamma, utan också till en vän som har en svår relation till moderskap. Någon som vill vara mamma, eller som önskar de hade haft en. En påminnelse om att du uppskattar den personen. Ibland kan små gester göra mycket. Det tycker jag låter som ett mysigt sätt att fira mors dag!

Jag är också helt övertygad om att de som väljer att försöka läka lite av det som ibland kallas "moderssåret" gör hela världen en tjänst. En lite mindre trasig person blir en lite mindre trasig värld.

Jag har förstått att många, som av olika skäl inte blir "mammor" i det här livet, känner sig ifrågasatta av samhället, precis som att många som inte kommer från funktionella kärnfamiljer känner sig ifrågasatta. Men vårt samhälle bygger på så många konstiga idéer. Hur vi lever idag är bara en liten prick av människans historia med så många stränga förhållningsregler.

Mycket kommer från patriarkatet, alltså den gamla stereotypa idén om att mäns ideal ska styra samhället: med hierarkier, tävling, dominans och strukturer som knyter fast kvinnan vid hemmet. Egentligen tror jag att det finns otroligt många sätt att vara människa, och kvinna, på. Alla är bra, så länge de är äkta för en själv. Om man vågar lyssna inåt, på djupet.

Tills vidare önskar jag grattis på mors dag till dig, vare sig du är mamma på pappret eller inte. Moderskap kan vara en känsla och ett tillstånd. Det är inte bara en fråga om biologi, även om jag inte vill underminera det hårda arbete som det innebär att bära, föda och hjälpa barn in i livet.

IDA THERÉN

PUBLICERAD I JÖNKÖPINGS-POSTEN 27 MAJ 2018 (LÄNK)

Reportage: Hur släpper man jobbet på fritiden? Meditation är ett svar. (Dagens ETC

Reportage: Hur släpper man jobbet på fritiden? Meditation är ett svar. (Dagens ETC

Bokrecension: David Liljemarks samlade serier – Dagens ETC – 14 maj 2018

Bokrecension: David Liljemarks samlade serier – Dagens ETC – 14 maj 2018