IDA THERÉN ÄR skönlitterär författare och FRILANSSKRIBENT, BASERAD I LOS ANGELES och STOCKHOLM. MEST SKRIVER JAG OM LITTERATUR, konst och frågor som berör kvinnor och barn.

Läs mer om mig här

Krönika: Grattis på mors dag - Jönköpings-Posten mars 2017

Krönika: Grattis på mors dag - Jönköpings-Posten mars 2017

Skärmavbild 2017-10-27 kl. 09.31.06.png

Det är mors dag, och jag tänker att dagens valspråk är: ”kvinnor gör exakt vad de vill”. Det är inspirerat av The Wing i New York, en gemensam arbetslokal - där frilansare, egenföretagare och aktivister samlas och arbetar tillsammans, sida vid sida där jag var på besök. 

T-shirtarna för stället säger "Women doing what the fuck they want since 2017". (De har ansiktskrämer och sminkborttagning, ett rum för att pumpa om man ammar och torrschampo på plats, jag blev såld!). Det känns som att det ligger i luften, den känslan. 

 

Att något har hänt, ett skifte i världen. Att kvinnor – i alla fall de privilegierade i väst som har möjlighet – inte längre bryr sig lika mycket om vad som är lämpligt, vad som är okej för dem att göra på grund av deras kön. Utan de har genomskådat samhällets idéer om vad man ska göra, och insett att de bara är där för att begränsa, egentligen utan anledning. Tankar som var inte för högljudd, tyck inte för mycket, var inte för kort, får lång, för smal, för tjock. Det är dags för kvinnor att sluta låta sig begränsas av vad andra tänker och tycker. Det är, helt enkelt, dags för kvinnor att göra exakt vad de vill. Inget kan stoppa oss nu.

 

Med det här vill jag säga grattis på mors dag. Inte bara till mödrar. Men också: Till alla kvinnor som tvingats föda fram och uppfostra vuxna män.

Männen som är emotionellt handikappade, som aldrig fått lära sig möta sina känslor. Det behöver inte vara så, tyvärr kommer ju det beteendet ofta från deras egna hämmande uppväxt. Där de fått lära sig av föräldrar och samhället att det inte är okej att känna känslor. Bit ihop, gråt inte. Män som träder in i vuxenvärlden utan att ha lärt sig att identifiera, bearbeta sina egna känslor. Det är tragiskt.

Men nu är det annorlunda. Feminismen har gjort alla män en tjänst: visat, att det är okej för också män att vara människor fullt ut. Få känna, få duga även när de inte är macho. Varsegod.

 

Grattis på mors dag, alla kvinnor som har tröttnat på att lära upp, ta hand om män. Det är en ny tid nu, när män själva måste möta era egna rädslor.

När kvinnor inte längre är rädda. Inte längre går med på att förneka sig själva, för mäns skull.

Mäns obearbetade sorger, dolda bakom skrikande och smällande dörrar. Allt det ni vänt utåt, mot kvinnor som i sin tur vänd problemen inåt, in i sig själva.

All ilska, som samlats i axlarna men som egentligen är oförlöst sorg.

 

Grattis på mors dag. Alla musor. Alla som trippar runt på äggskal för att mannen i sitt liv inte ska bli arg. Alla som gett liv till män som inte lärt sig hantera känslor utan istället skriker, slåss.

Till alla som omges av män som ser sina manliga kollegors mediokra prestationer som underverk.

Grattis på mors dag, till alla kvinnor som tröttnat på att göra andras emotionella arbete.

Grattis på mors dag, alla kvinnor som uppfostrat sina ex.

Vi, dina systrar, ser er.

Grattis på mors dag.

 

PUBLICERAD I JÖNKÖPINGS-POSTEN, 8 MARS 2017

Bokrecension: The hate U give - Angie Thomas - Svenska Dagbladet okt 2017

Bokrecension: The hate U give - Angie Thomas - Svenska Dagbladet okt 2017

Recension/krönika: Åsa Moberg och Jan Guillou, två 68-röster (Jönköpings-Posten, 170830)

Recension/krönika: Åsa Moberg och Jan Guillou, två 68-röster (Jönköpings-Posten, 170830)