IDA THERÉN ÄR skönlitterär författare och FRILANSSKRIBENT, BASERAD I LOS ANGELES och STOCKHOLM. MEST SKRIVER JAG OM LITTERATUR, konst och frågor som berör kvinnor och barn.

Läs mer om mig här

Bokrecension: Tillnyktring - Leslie Jamison - Svenska Dagbladet (okt 2018)

Bokrecension: Tillnyktring - Leslie Jamison - Svenska Dagbladet (okt 2018)

Skärmavbild 2018-11-03 kl. 12.18.39.png

De senaste åren har diskussionen kring alkoholens inflytande i samhället fått ny luft, i takt med att särskilt kvinnors drickande har ökat radikalt. En av dem som pratar om drickandets baksidor – trots risken att stämplas som en torr förbudsivrare – är den unga amerikanska författaren Leslie Jamison. Hon är cool nog att inte verka präktig. Nya tankeboken ”Tillnyktring” handlar liksom debutromanen ”Gingarderoben” och essäsamlingen ”Empatiproven” om de olika sätt som människor försöker fly på – från sin ångest och från sig själva.

För Jamison själv har alkohol i kombination med anorexia och självskadebeteende varit flyktmetoder. "Tillnyktring" är en omfattande genomgång av alkoholismen i den moderna västerländska kulturen. Jamison reflekterar över dess förekomst i framför allt skönlitteraturen, hos författare som som Jean Rhys, Marguerite Duras och Charles Baudelaire. Hennes karaktäristiska språk och stil är en blandning mellan rakare essäistiskt berättande och snygga skönlitterära detaljer.

Läs hela

Läs min recension av Jamisons förra bok här.

Intervju med mig i Damernas Värld om healing och "moderna häxor" - Sept 2018

Intervju med mig i Damernas Värld om healing och "moderna häxor" - Sept 2018

Krönika: Vad gör man när ens högsta dröm blir sann? (Jönköpings-Posten 20 sept 2018)

Krönika: Vad gör man när ens högsta dröm blir sann? (Jönköpings-Posten 20 sept 2018)