IDA THERÉN ÄR skönlitterär författare och FRILANSSKRIBENT, BASERAD I LOS ANGELES och STOCKHOLM. MEST SKRIVER JAG OM LITTERATUR, konst och frågor som berör kvinnor och barn.

Läs mer om mig här

Recension (film): Bessie (HBO) - Aftonbladet kultur 15-05-21

TV Det är tidigt 1900-tal i USA, långt innan medborgarrörelsen fått fäste, hundra år innan homosexualitet nått mainstream-acceptans. Där virvlar hon fram, bluessångerskan BessieSmith: bisexuell, polygam, gränslös. Svart. På botten av den sociala hierarkin i ett samhälle som styrs av vita mesiga män. Bessie kommer aldrig passa in, varför inte bara göra exakt vad hon vill? Hon slåss på barer, röker gräs, ligger med sin älskarinna, gifter sig (tyvärr) med en våldsam snubbe. På egen hand skrämmer hon bort ett helt Ku Klux Klan-gäng som hotar att bränna ner hennes tält-show.

Precis som kvinnor, uppväxta i ett patriarkalt samhälle, kan bete sig som as mot varandra drabbas Bessie av colorismen som existerar även mellan svarta. Men hämnden är ljuv: När en snubbe i en audition påpekar att hon måste ha ett ansikte ljusare än en brun papperspåse för att lyckas får han en smäll på käften som svar. Några år senare har Bessie blivit stor, och det är hennes tur att hålla audition. Hon gör sin egen version av det så kallade papperspåsetestet: du måste vara mörkare än en papperspåse för att stå på hennes scen.

Det är det här ödet vi får ta del av i nya bio-picen Bessie (HBO). Se, och bli allmänbildad. Det här är kvinnan vars vilda livsstil inspirerade rock’n’roll-myten (Janis Joplin var ett hängivet fan). Hon, vars musik var ett viktig steg mellan bomullsfältens musik och det som senare blev rock och hiphop.

Okej, produktionen är en tv-film, inget Oscarstippat pamp-projekt. Ibland är den rörig och det märks att budgeten är tajt. Men skådisarnas energi gör det värt det. Komikern Mo’Nique är grym som Ma Rainey, sångerskan som först lyfte fram Bessie. Michael Kenneth Williams(Omar Little i The Wire) är perfekt obehaglig som Smiths man, som lämnar henne för en smalare, ljusare kvinna: inspirationen till låten St. Louis Blues.

Om inte annat, se filmen för att glädjas med rapparen Queen Latifah. Jag har aldrig sett en skådis njuta så mycket av en roll som när hon spelar bad ass-Bessie.

IDA THERÉN

AFTONBLADET KULTUR

http://www.aftonbladet.se/kultur/article20828741.ab

Recension (tidskrift): Artifice Magazine – Aftonbladet kultur 2015-05-31

Recension (TV): Grace and Frankie (Netflix) – Aftonbladet kultur 15-05-25