IDA THERÉN ÄR FRILANSSKRIBENT, BASERAD I NEW YORK och STOCKHOLM. MEST SKRIVER JAG OM LITTERATUR OCH KONST.

Läs mer om mig här

Håkan Hellström är ingen litterär hjälte – Svenska Dagbladet 22 Maj 2016

Håkan Hellström är ingen litterär hjälte – Svenska Dagbladet 22 Maj 2016

Min kommentar: SvD bad tre av deras litteraturkritiker recensera Håkan Hellströms prisbelönta texter. Här är min text, som snurrade runt en tid i början av sommaren, strax innan hans stora konsert på Ullevi.

 

Poesi för fotbollskillar som söker något mer i livet. Ida Therén har svårt att se storheten i Håkan Hellströms lyrik.

Jag har inte lyssnat på Håkan Hellström sedan jag gick i nian. Jag är dubbelt så gammal nu. Tack gode gud.

Håkan Hellströms låttexter är poesi för fotbollskillar som söker något mer i livet. För min pappas medelålders cd-samlarpolare. För vita innerstadsgymnasister som romantiserar antidepressiva. Och det är väl bra, att det finns. Men att kalla honom en litterär hjälte antyder att man borde läsa fler böcker.

LÄS ÄVEN

Så tycker litteraturkritikerna om Håkan Hellström

HÅKAN HELLSTRÖM PÅ ULLEVI 22 maj, 2016

På "Kom igen Lena" 2002 sjöng Hellström: ”Men det äter upp dig när du / ligger i din säng. / Åh gud det gör så ont att nåt / så nära kan va så långt bort.” Det är så det känns att vara femton. 2013 skriver han: ”Jag vet inte var allt gick fel, för jag har gjort så mycket dumt / Att jag inte ens har en själ, att hålla armarna runt.” Hellström åldras, men det tonåriga avståndet mot världen finns kvar.

Han behandlar allt som hör den privilegierade ungdomen till: drogromantik light, olycklig kärlek, frågan om man inte trots allt borde starta ett band. Ständigt: ”Din tid kommer.”

För att lyssna på Håkan Hellström måste du köpa hela konceptet. Tro på att han är den äkta, känsliga kille som hela hans persona handlar om att frammana. Den eviga tonåringen som längtar bort medan han känner sig lite lagom missförstådd – men alltid med medelklassens vetskap om att det löser sig, sen. Din tid kommer.

Hellströms texter är fulla av en jakt på känsla och uttryck. Men det stannar vid show, blir aldrig tell. Ett ständigt vilset sökande, efter Armageddon, efter dagar som inte är dimmiga, efter en tjej man såg på en klubb men sen försvann. Efter livet. Man letar efter något, men vet inte riktigt vad. Man vill skriva något, men har inget riktigt att säga.

IDA THERÉN

PUBLICERAD I SVENSKA DAGBLADET 22 MAJ 2016

Chris Kraus – I Love Dick – SvD 30 maj 2016

Chris Kraus – I Love Dick – SvD 30 maj 2016

Bokrecension: Marguerite Duras – Kärleken – Dagens ETC 7 maj 2016

Bokrecension: Marguerite Duras – Kärleken – Dagens ETC 7 maj 2016