IDA THERÉN ÄR skönlitterär författare och FRILANSSKRIBENT, BASERAD I LOS ANGELES och STOCKHOLM. MEST SKRIVER JAG OM LITTERATUR, konst och frågor som berör kvinnor och barn.

Läs mer om mig här

Intervju: Johanna Ekdahl, om Boken om sex, Dagens ETC sommar 2019

Intervju: Johanna Ekdahl, om Boken om sex, Dagens ETC sommar 2019

“Det finns mycket att lära av sex i lesbiska relationer”

ekdahl_sex_fram_ny.jpg

 

Att ha problem med upphetsning och lust är en vanlig del av livet, konstaterar forskaren Johanna Ekdahl. Nu är hon aktuell med folkbildande “Boken om sex”, där hon vill slå hål på en rad myter om sexualitet och “samlagsnormen”.

 

Johanna Ekdahl är psykolog och docent på Mittuniversitetet i Östersund, där hon forskar inom sexuell funktion och psykisk ohälsa. I över ett decennium har hon jobbat med att möta människor som har sexuella problem. Hon skrev en bok riktad till vården för några år sedan men vill nu, med nya “Boken om sex” (Natur o Kultur), även nå ut till allmänheten, med ambitionen att vara kunskapsbaserad och kravlös. Där tar hon upp allt från barns sexuella beteende och frågor till tonåringar, ens första relationer, sex mitt i livet och när man blir äldre. En stor del handlar om vanliga problem folk stöter på, i sexlivet. De vanligaste spörsmålen Johanna Ekdahl möter i sitt arbete är bristande sexlust. Det gäller oavsett vilket kön eller vilken sexuell praktik personen ifråga har. Johanna Ekdahl vill tona ner stressen kring de här ämnena och konstaterar erektionsproblem och svårighet att få orgasm sker ibland, för de allra flesta. Det är lätt att något som ska vara lustfyllt blir en prestation.

Hon säger att många har en drift efter närhet och intimitet, men särskilt i en heterosexuell kultur likställer vi det ofta med samlag.

–Heterosexpersoner kanske inte kan ha samlag jämt, eller att vi kanske kan ha ett sexliv med oss själva och det är okej. Det finns mycket att lära av lesbiska relationer, där sex ofta ser mer varierat ut vilket minskar risken för upplevelsen av krav och prestation kopplat till sex. Kravlöst sex mår man bra av. 

Hon konstaterar att samlagsnormen i heterosexuella relationer lätt blir begränsande. 

–Det är som att man har satt upp regler för hur aktiviteten ska se ut och då kan man glömma bort att känna efter vad man egentligen njuter av. 

Andra vanliga problem Johanna Ekdahl möter är smärta eller upphetsningsproblem där man är mer sugen i hjärnan än i kroppen, som att vaginan inte blir våt eller att penis inte blir hård - eller att två personer i en relation tycker olika om hur och när de ska ha sex. Hon tror att det generellt är viktigt att avdramatisera de här frågorna, men ibland är problemen sådana att man kan behöva hjälp. Det man kan göra på egen hand är att försöka lära känna sin kropp bättre och att träna sig på att kommunicera med andra, om vad som är skönt och vad som inte är bra.

–Om sex inte fungerar brukar många börjar tillföra en massa saker, vi måste vara ensamma hemma eller vi ska köpa sexleksaker – men ställer sig inte alltid frågan att den ena personen egentligen inte vill ha sex, och den andra vill det. 

Vad är det som gör det? Många är trötta, stressade och distraherade av olika saker, konstaterar Johanna Ekdahl som menar att det kanske får vara okej att sexlivet inte blomstrar när man har småbarn – även om närhet ofta är viktigt för en relation. Har man mycket negativa och stressande associationer till sex kan man också behöva börja om från början och hitta intima saker med sin partner som massage eller att bli kliad i håret, utan krav på att de ska vara sexuella. 

Om stress är så vanlig faktor, förstör vår livsstil och våra arbeten vår intimitet?

–Jag tror vi lutar oss tillbaka njuter alldeles för lite i allmänhet, som att sitta i solen, äta något gott, ligga i ett bad eller lyssna på musik. 

–Sex ska man liksom bocka av, sen blir vi förvånade att vi inte får till det. “Nu klockan sju, nu ska jag slappna av och njuta, för jag gör ju aldrig det”. 

Johanna Ekdahl konstaterar att ofta befinner vi oss ganska långt från sex och måste hitta tillbaka till förmågan att njuta. 

–Om man är stressad och uppvarvad  tror jag det är svårare att ”vila” och “njuta” än vi får det att låta som. 

Många gånger kan det till och med kännas jobbigt de där första minuterna när man lägger sig på soffan - när alla känslor börjar komma - innan vi riktigt kan slappna av och vara närvarande. SÅ för dem som kanske allra mest skulle behöva stunder av att göra ingenting, finns en risk att sådana stunder inte blir av – för att de helt enkelt inte är särskilt behagliga när man väl försöker.

FAKTA

Johanna Ekdahl om den heterosexuella samlagsnormen:

–Bland heterosexuella kvinnor vet vi att enbart samlagssex för de flesta inte är det mest effektiva sättet att nå orgasm. Det finns liksom en regel att sex ska vara samlag och sluta i orgasm. Och då kommer de här känslorna, "det här blev inte bra, jag lyckades inte riktigt”. Om när lusten försvinner:

–Jag tror att vi kan tänka på ett annat sätt, när lusten försvinner. Man kan dra paralleller till andra saker som vi gör, som att lyssna på musik eller träffa sina vänner. Där tänker vi bara jaha, jag har inte lyssnat på musik den här veckan, jag hade väl inte lust. Men när det kommer till sex börjar vi oroa oss mer. Och ofta blir den stressen det stora problemet.

PUBLICERAD I DAGENS ETC SOMMAR 2019

Konstrecension: Claude Cahun på Mjellby Konstmuseum

Konstrecension: Claude Cahun på Mjellby Konstmuseum

Intervju: Camilla Hamid, Dagens ETC sommar 2019

Intervju: Camilla Hamid, Dagens ETC sommar 2019