IDA THERÉN ÄR skönlitterär författare och FRILANSSKRIBENT, BASERAD I LOS ANGELES och STOCKHOLM. MEST SKRIVER JAG OM LITTERATUR, konst och frågor som berör kvinnor och barn.

Läs mer om mig här

Bokrecension: Aleksa Lundberg - Bögtjejen - Svenska Dagbladet (okt 2018)

Bokrecension: Aleksa Lundberg - Bögtjejen - Svenska Dagbladet (okt 2018)

Skärmavbild 2018-11-03 kl. 12.24.38.png

Med imponerande mod och ärlighet berättar skådespelaren Aleksa Lundberg om sin transerfarenhet. Ida Therén läser tårögd om mobbning och våld – i en bok kan komma att betyda för unga transpersoner i dag vad "En komikers uppväxt" betydde för unga homosexuella på 1990-talet.

Redan som femåring pussar Aleksa Lundberg, då kallad Mattias, sin killkompis. Innerst inne vill hon vara som de andra tjejerna med svallande hår i tofs, klänning och glittriga bokmärken. Omgivningen, särskilt inte den fysiskt våldsamma pappan, accepterar inte det normbrytande beteendet från vad han betraktar som sin son. “Genom tonen i pappas röst, det där uttrycket av äckel, förstod jag att ’såna där’ måste vara några alldeles förfärliga.“ I tonåren beslutar Lundberg sig för att ta hormoner och genomgå en könskorrigering för att utsidan ska spegla hur hon känner inuti, och Mattias blir Aleksa.

Jag är tårögd nästan hela första halvan av Aleksa Lundbergs memoarer “Bögtjejen". En hel uppväxt av mobbning, våld och en omgivning som inte alls vill eller kan visa förståelse och medkänsla, destilleras till korta, kärnfulla meningar. Varenda ord känns som om det slitits ur hjärtat, genom en öppen hals och ut på pappret. Reflektioner varvas med anekdoter och berättelser kring vägen från att känna sig helt fel i sin kropp till att börja älska och respektera sig själv.

Läs hela

Krönika: Bästis-kalendern är en usel idé (Jönköpings-Posten 21 okt 2018)

Krönika: Bästis-kalendern är en usel idé (Jönköpings-Posten 21 okt 2018)

Bokrecension: Natacha Appanah - Våldets vändkrets - Svenska Dagbladet (okt 2018)

Bokrecension: Natacha Appanah - Våldets vändkrets - Svenska Dagbladet (okt 2018)