IDA THERÉN ÄR skönlitterär författare och FRILANSSKRIBENT, BASERAD I LOS ANGELES och STOCKHOLM. MEST SKRIVER JAG OM LITTERATUR, konst och frågor som berör kvinnor och barn.

Läs mer om mig här

Reportage: Ketamin som antidepressiv behandling – Kit 151202

”Jag är intresserad av det mänskliga psyket och hjärnan, och det intresset har lett till att jag testat diverse droger, men också att jag har valt att jobba med människor som inte mår bra. Idag är jag psykolog på ett stort svenskt sjukhus.

I efterhand har jag insett att jag alltid haft depressiva drag. Jag har haft längre tider med nedstämdhet sedan tidiga tonåren. Det har blivit värre om vintrarna.

Först i 20-årsåldern började jag fatta att det inte skulle vara så. I samma veva testade jag MDMA (ecstasy) när jag var ute och festade. Plötsligt upplevde jag en ny sorts öppenhet inför mina egna känslor. Att det var okej att känna och uttrycka känslor, både bra och dåliga.

Plötsligt trodde jag att jag var på ett piratskepp eller en cirkus när jag stod och dansade. Kroppen blev kantig och mjuk på samma gång.

Jag reste utomlands och köpte antidepressiva läkemedel under disk för att testa. Jag mådde lite bättre men fick jobbiga biverkningar. Istället testade jag valium. Jag mådde fruktansvärt bra av det. Men det var ingen långsiktig lösning. Dels gick det inte att få tag på lika lätt och billigt i Europa, dels vänjer man sig väldigt snabbt och behöver mer. Det är otroligt beroendeframkallande.

Det fanns alltid ketamin när jag var ute och festade, på technoklubbarna dit jag brukade gå. Jag tyckte det verkade skoj och bestämde mig för att prova och snortade det som pulver.

Plötsligt trodde jag att jag var på ett piratskepp eller en cirkus när jag stod och dansade. Kroppen blev kantig och mjuk på samma gång. Jag kände mig mindre fäst vid mig själv och världen och fick ett flöde av intryck och idéer. I ruset blir de flesta också riktigt dåliga på praktiska saker, som slapstick-humor. Den mer vetenskapliga förklaringen är att hjärnan får mer svängrum att tolka tillvaron, eftersom den får mindre information. Men i praktiken blir det ett äventyr att göra enkla saker som att gå på toa eller skicka sms.

Veckan därefter påpekade min flickvän att jag var på ovanligt gott humör.

Veckan därefter påpekade min flickvän att jag var på ovanligt gott humör. Vad är det som har gjort dig till en så levnadsglad och obrydd person helt plötsligt? Jag började se ett mönster. Varannan helg var jag ute och tog lite ketamin. Veckan efter var allt plötsligt ganska okej och jag var inte lika nedtyngd av känslan att det inte var så lönt att göra saker.

Jag pluggade psykologi redan då, och började läsa mer om ketamin. Då upptäckte jag att det används som antidepressiv behandling.

Några kompisar som hade problem med tvångssyndrom fick liknande upplevelser. Plötsligt kände de sig obrydda över sånt som hade känts som stora katastrofer de måste förhindra.

När jag väl kom upp ur depressionen och fick lite andrum var det lättare att ta tag i saker och bryta vanor.

Effekten håller bara i sig i en eller två veckor, men när jag väl kom upp ur depressionen och fick lite andrum var det lättare att ta tag i saker och bryta vanor. Plötsligt kändes det roligare att gå ut och träffa vänner, inte bara sitta hemma och lyssna på musik. I psykologisk behandling är det sånt man säger till deprimerade: ‘tidigare har du tyckt att det här var kul. Du kanske ska göra det, även om du inte tycker det är kul just nu’.

När man tar ketamin får man många drömlika, dissociativa, nästan hallucinogena upplevelser. Det påminner om vad som händer under en psykos. Man får för mycket information för vad man klarar att arbeta med just då. Eller för lite information, och försöker sätta ihop övergripande mönster. När hjärnans bandbredd blir för liten fyller den i de resulterande luckorna själv. Då tar den hjälp av sådant den varit med om tidigare, och sådant den redan vet – men på ett slumpmässigt sätt.

Då trodde jag att välbefinnandet kom från en upplevelse under ruset, där världen avslöjade sig som ett skrangligt korthus som jag kunde rumstera om i lite hur jag ville.

Själva upplevelsen som man får när man tar ketamin verkar inte ha någon betydelse för den antidepressiva effekten.

Nu har jag lärt mig att forskarna menar att effekten kommer från hur enzymer påverkar varandra, på ett sätt som resulterar i minskad celldöd i hjärnan. Cellerna blir mer skyddade och får en chans att växa till sig i någon vecka, vilket annars är ett problem när man är deprimerad.

Själva upplevelsen som man får när man tar ketamin verkar inte ha någon betydelse för den antidepressiva effekten. Man skulle kunna ha en snedtripp, men ändå få antidepressiva effekter. Men själv upplever jag att det hör ihop.”

Testas i Sverige som alternativ till elbehandling

Ketamin är narkotikaklassat och många anser att substansen är något man bör undvika. Men allt fler forskare har börjat undersöka ketamin som en snabbverkande behandling av depression.

Alternativen är SSRI-preparat och elbehandling, men för en stor grupp patienter fungerar ingetdera.

Förhoppningen är att de som får positiva resultat av ketamin ska vara en annan grupp än de som blir bättre av elbehandling.

– Om patienten mår riktigt dåligt, till exempel har självmordstankar, är det bra att ha ett alternativ, säger Pouya Movahed.

Hans team vid Lunds universitet erbjuder ketamin åt 100 patienter som sedan ska följas upp och jämföras med en lika stor kontrollgrupp som får elbehandling.

Pouya Movahed poängterar att det rör sig om svårt sjuka människor som behöver vara inlagda på sjukhus i perioder och som ibland inte ens klarar att äta och dricka. Det kan alltså vara en fråga om liv eller död.

Kan revolutionera den psykiatriska forskningen

Just nu är ketamin ett hett forskningsämne över hela världen. I USA används substansen som behandling mot bland annat migrän. Folk blir inlagda på sjukhus och får ketamin under ett par dagar och upplever sedan minskad migrän i upp till ett år. Även i Australien pågår försök med ketamin mot depression.

Pouya Movahed tror det skulle gå att få positiva resultat med ketamin på patienter med tvångssyndrom och posttraumatisk stress.

En av världens ledande experter på ketamin är Lisa Monteggia vid University of Texas Southwestern.

– Upptäckten av ketamin som snabb antidepressiv behandling innebär en revolution för den psykiatriska forskningen, säger hon.

När hon läste läste en banbrytandeketaminstudie från år 2000 var det ketaminets snabba effekt som gjorde henne intresserad. Hon konstaterar att det ofta tar tid att få respons på behandling med antidepressiva mediciner, och att alla inte reagerar på det.

Hon tror att insikterna om ketaminets verkningsmekanism kan bli en nyckel till framtida läkemedel mot depression.

– Genom att studera ketamin kan vi hitta fler snabba antidepressiva mekanismer. Särskilt sådana med väldigt små biverkningar och förlängd effektivitet.

Testa inte det här hemma

Men biverkningar finns det. Doserna som ges i studien i Lund är en fjärdedel av de som ges vid narkos, men ger ofta dissociativa effekter, alltså att patienterna får en overklighetskänsla och blir höga. De kan också få tillfälligt förhöjd puls och blodtryck.

I de doser som används i studien har man inte sett några negativa långtidseffekter, enligt den meta-analys som finns idag. Dock är det inte studerat på ett systematiskt sätt under längre tid hos de patienter som behandlats med ketamin för depression. Det är något Pouya Movahed hoppas ta reda på mer om.

Han avråder från att prova ketamin på egen hand.

– Det kan leda till mycket obehagliga upplevelser. I värsta fall medvetandeförlust och annat obehagligt. På sjukhus ger man behandlingen under övervakning, med rigorös kontroll av dosen och andra parametrar, säger han.

Martin: ”Nu var det ett tag sedan jag tog ketamin sist. Idag är det mycket bättre med mina depressioner.”

”Det är inte särskilt smart egentligen att behandla sig själv med saker som är oförutsägbara. Jag ångrar inget men tänker att jag ändå kom ganska billigt undan. Depression är inte alltid det bästa utgångsläget att utforska sitt inre ifrån. I längden är det viktigare att sätta ord på saker. Jag önskar att det fanns bättre tillgång på psykoterapi.

Folk som ändå vill testa tycker jag ska skaffa sig så mycket information som möjligt innan de försöker sig på något. Läsa på om vad som brukar hända när man tar ketamin och vilka som bör undvika det. Om man är psykosnära ska man till exempel hålla sig borta från de flesta droger. Ketamin tär på urinblåsan, och det kan också tala emot det som långsiktig behandling.

Som med alla substanser lär man sig dem, hjärnan vänjer sig med tiden. Även de som tillför ett visst kaos blir mer och mer förutsägbara.

Jag använde det i ett halvår ganska regelbundet, sedan då och då i några år. Som med alla substanser lär man sig dem, hjärnan vänjer sig med tiden. Även de som tillför ett visst kaos blir mer och mer förutsägbara.

En viss tröghet i tankeverksamheten kan sitta i upp till tre dagar och man får svårt att hitta ord. Sen blir man inte direkt något socialt geni. Dessutom fick jag rätt ont i kroppen, blev stel och jävlig. Hade knepiga drömmar och kramper i sömnen.

I dag kan mest psykiatriska överläkare skriva ut ketamin. Det finns en massa atypiska antidepressiva som man tar till innan man tar något som är narkotikaklassat. Även om de i många fall har mer biverkningar.

Samtidigt är det lite som med syntetiska cannabinoider, som kan hjälpa vid cancer, men som man är väldigt försiktig med att skriva ut. I en annan kulturell kontext skulle det kanske vara annorlunda.

Nu var det ett tag sedan jag tog ketamin sist. Idag är det mycket bättre med mina depressioner. Jag tänker inte så mycket i termer av diagnos utanför jobbet. För det mesta lyckas jag välja kärlek framför rädsla.”

IDA THERÉN

https://kit.se/2015/12/03/24111/jag-behandlade-min-depression-med-partydrogen-ketamin-det-funkade