IDA THERÉN ÄR skönlitterär författare och FRILANSSKRIBENT, BASERAD I LOS ANGELES och STOCKHOLM. MEST SKRIVER JAG OM LITTERATUR, konst och frågor som berör kvinnor och barn.

Läs mer om mig här

Recension (TV): Doll & Em (HBO) Aftonbladet Kultur 130315

image

TV Var går gränsen mellan anställd och vän? Det är frågan i nya HBO-sitcomen Doll & Em som handlar om brittiska Hollywoodskådisen Em som anställt barndomsvännen Doll som sin assistent. Den traditionella kvinnliga strävan efter inkännande jämlikhet knockas ur balans och Em (Emily Mortimer, känd från bland annat Newsroom) och Doll (Dolly Wells) famlar handlöst efter sätt att hantera de nya rollerna. Doll & Em följer samma spår somGirlsTwo Broke Girls och Bridesmaids. Serien klarar Bechdeltestet med hästlängder: män är sällan huvudämnet för samtalen. Men serien är inte bara en djupdykning i den kvinnliga vänskapens subtila hierarkier. Starkast är dess utforskande av hur den tjänstebaserade ekonomin påverkar våra mänskliga relationer.

I en scen ligger Em och Doll hemma i soffan och slappar. Sömnigt påpekar Em hur smarrigt det vore med lite glass, ”det finns lite i frysen”. Doll reser sig, tvekandes. Är hon en schyst kompis eller en anställd som tar order? Riktigt obehagligt blir det när Em ger Doll lön – i kontanter – ögonblicket efter att hon sagt ”jag älskar dig, det vet du”.

Snart är vänskap en vara, som allt annat.

Recension (TV): Silicon Valley – Ofräscha datanördar blir ny tv-serie – Aftonbladet Kultur 140424

Recension (TV): Tidskriften Nära Barn – Aftonbladet Kultur feb 2014