IDA THERÉN ÄR skönlitterär författare och FRILANSSKRIBENT, BASERAD I LOS ANGELES och STOCKHOLM. MEST SKRIVER JAG OM LITTERATUR, konst och frågor som berör kvinnor och barn.

Läs mer om mig här

Recension – Tig – Aftonbladet kultur juli 2015

Hur skojar man om döden? Den frågan blir brännande aktuell för komikern Tig Notaro, som drabbas av en köttätande bakterie som käkar upp halva kroppen. 

Strax därefter blir hon dumpad av sin tjej och den älskade modern dör. Som om det inte vore nog får hon bröstcancer. Japp, på båda brösten. Det är så fruktansvärt att det bara finns en sak att göra: skratta åt det. 

Vid sjukhussängen vakar komikerkompisen Sarah Silverman och underhåller henne med nya skämt. (Snälla Gud, om jag någonsin blir illa däran, kan jag få uppleva samma sak?)Tigs standup-gig där hon bitskt och kul berättar om cancerdiagnosen blev kultförklarat och viralt. Efter att ha kämpat i många år blev hon en riktig världsstjärna över en natt. Megahyllade komikern Louis CK hjälpte till att ge ut setet i form av vinylskivan ”Live” – som i lev

I dokumentären Tig (Netflix) får vi följa förloppet efter genombrottet. Tig är fortfarande inte helt frisk. Hon blir olyckligt kär och vill verkligen få ett barn – trots att hon är 41 år gammal och kan dö om hon käkar hormoner. Hon letar surrogatmamma vid en podcast och blir kär i en straight tjej. Och mitt i alltihop ska hon skriva material till ”den svåra andra skivan”. För den som vill ha mer släpps hennes hennes komedispecial ”Boyish Girl Interrupted” 22 augusti (HBO). Enligt uppgift uppträder hon topless den sista biten – med de frånvarande brösten som enda kommentar om cancern. Hon skäms inte för vem hon är. Vi har fått en ny världsberömd komiker som testar nya gränser, och det är bara att tacka och ta emot. 

IDA THERÉN

AFTONBLADET KULTUR

Recension (konst) – Christian-Pontus Andersson på Halmstad konsthall – Aftonbladet kultur juli 2015