IDA THERÉN ÄR skönlitterär författare och FRILANSSKRIBENT, BASERAD I LOS ANGELES och STOCKHOLM. MEST SKRIVER JAG OM LITTERATUR, konst och frågor som berör kvinnor och barn.

Läs mer om mig här

Recension (tidskrift) – Nyhetstidningen Syre – Aftonbladet kultur – 15-04-10

Nya nyhetstidningen Syre är ingen miljötidning, om du frågar upphovspersonerna. Den nya veckotidningen framställer sig noggrant i debutnumret som frihetligt grön. Ändå påminner den om en Neo för miljöpartister, med tanke på många av skribenternas politiska hemvist.

”Grönt” 2015 handlar enligt skribenterna om en helhetssyn på behovet av omställning i samhället, på grund av såväl miljö- teknik och ekonomifrågor. Ansvarig utgivare Lennart Fernström skriver i ledaren att grönt är en fråga om ideologi och makt. Istället för att slåss om huruvida makten ska ligga hos kapitalet eller staten, menar han att grundstenen i den gröna ideologin är att flytta makten till individerna.

Grönheten syns i numrets artiklar om aktivism, djurrätt och den utförliga introduktionen till basinkomst. I den senare berättar Guy Standing och Roland Paulsen om sina tankar, och vi får se hur basinkomst-system redan idag fungerar i flera andra länder.

Behövs den här tidningen? Precis som Tord Björk antyder i sin redovisning av Miljöpartiets framväxt ur miljö– och fredsrörelsen, finns det många frågor som försvinner på väg in i partipolitiken. Björk var med vid Miljöpartiets grundande, men valde istället folkrörelsevägen. På samma sätt innehåller Syre en utmaning för etablerade media och politiker att skärpa fokus på omställningsfrågan. Inte minst för vänsterblocket. Som tidningen ETC nyligen konstaterade – vänstern har guldläge när det kommer till miljöfrågan. Det vore slöseri att tappa bollen.

Recension (bok): Bodil Malmsten – Det här är hjärtat – Arbetet Kultur 15-04-19