IDA THERÉN ÄR skönlitterär författare och FRILANSSKRIBENT, BASERAD I LOS ANGELES och STOCKHOLM. MEST SKRIVER JAG OM LITTERATUR, konst och frågor som berör kvinnor och barn.

Läs mer om mig här

Recension (stand-up) – Amy Schumers special – Aftonbladet kultur oktober 2015

I sin efterlängtade komedi­special på HBO gör Amy Schumer skäl för ryktet som ”sexkomiker”. Kvinnlig sexualitet, singelliv, supa och att äta för mycket är huvudsakliga teman. Nej, hon är ingen lady. Jag skrattar, även om skämten känns en smula förutsägbara för den som följt de största kvinnliga namnen inom komedi det senaste årtiondet. Men, vad spelar det för roll när det är kul.

Schumer har kuskat runt på små komediscener i ett decennium och fått sitt välförtjänta genombrott senaste året. Den egna tv-serien på Comedy Central har blivit en enorm succé och filmen Trainwreck – som hon skrivit och spelar huvudrollen i – får megakramar från alla håll.

Som kronan på verket sålde hon nyligen ett bokmanus till ett förskott som uppskattas ligga på 65–80 miljoner kronor. Rekord, efter att kollegorna Tina Feys och Lena Dunhams böcker sopat banan för ännu en kioskvältare i kategorin ”ung kvinna skriver om att vara ung kvinna”.

Kul fakta: enligt New York Times sålde hon samma förslag till bok för något år sen. Då fick hon knappt tio miljoner i förskott. Hon hann inte skriva, och betalade tillbaka förskottet. En bra affär, nu.

Det märks att Amy Schumer haft fullt upp på sistone – det där lilla, lilla extra som kan skimra över en riktigt bra komedispecial uteblir.
Samtidigt är det här ett lysande tillfälle att utbilda sig, även för dem som inte känner igen sig i hennes skämt. Undrar du varför snipp­bärare rusar till toan efter sex? Se på det här, och lär. 


IDA THERÉN

AFTONBLADET KULTUR

Recension (bok) – Hilary Mantel – Mordet på Margaret Thatcher – Dagens ETC nov 2015

Recension (bok): Michel Houellebecq – Underkastelse – Dagens ETC 2015-10-16