IDA THERÉN ÄR skönlitterär författare och FRILANSSKRIBENT, BASERAD I LOS ANGELES och STOCKHOLM. MEST SKRIVER JAG OM LITTERATUR, konst och frågor som berör kvinnor och barn.

Läs mer om mig här

Recension (konst): Picassos foton – Aftonbladet kultur dec 2014

Picasso sägs vara 1900-talets mest kända, utan också mest fotade konstnär. Nu visas hans fotografier, många för första gången, på Gagosian Gallery i New York (till 3 januari 2015). Väggarna är täckta av kronologiska Picasso-verk i olja, skisser och verk av vänner som Bressaï och Dora Maar. Vi får också se en stol från hans studio, filmer och skulpturer. Fotona i mitten är till salu för enprocentarna som Occupy Wallstreet uppmärksammade oss på. Ryktet säger att utställningen är värd 15 miljarder.

I katalogen säger Picassovetaren John Richardson att kameran lät Picasso se sina verk på nytt, vilket hjälpte honom föda fram kubismen. För den som vill ha mer av den senare varan, missa inte den fantastiska kubist-utställningen med bland annat 34Picassos som pågår parallellt på the Metropolitan Museum (till 16 februari).

Gagosians Picassofoton sträcker sig över 60 år och föreställer semestrar, landskap och, såklart: kvinnor.

Picasso fotade inte minst sig själv: I två selfies från ateljén på 5 bis, rue Schaelcher, 1915-16 står Picasso framför målningen Homme accoude sur une table, i olika skeden. Han stirrar stint in i kameran med händerna i fickorna. Jag blir plötsligt glad att Picasso inte hade Instagram. Han hade garanterat legat på Kim Kardashian-nivå med sitt poserande. Jag inser att jag föredrar honom i min fantasi som upphöjd, geni. Inte som självmedveten och fånig selfieposerare och, ja, mänsklig.

IDA THERÉN

Recension (TV): Kändisbarnvakten med Carl Bildt – Aftonbladet kultur 14-12-29

Intervju med Fia-Stina Sandlund – Konstnären vinter 2014