IDA THERÉN ÄR skönlitterär författare och FRILANSSKRIBENT, BASERAD I LOS ANGELES och STOCKHOLM. MEST SKRIVER JAG OM LITTERATUR, konst och frågor som berör kvinnor och barn.

Läs mer om mig här

Boktips till julkalender i Dagens ETC

Mina bidrag till “adventsluckorna” där det tipsades om olika böcker, i Dagens ETC i december 2015.

Lol V. Steins hänförelse – Marguerite Duras

Jag läste den här första gången i gymnasiet, och blev helt fast. Den var jättekonstig. Jag visste inte att man kunde skriva såhär. Det var ett av de där vägskälen som ändrar riktningen på ens världsbild. Till att man kan skriva hur man vill.

Det har gått 13 år sen den där dagen på småländska Krösatåget när jag hörde talas om boken. Jag har nog läst den fem gånger sedan dess, kombinerat med resten av Duras författarskap. Men jag är fortfarande inte säker på vad Lol V. Stein handlar om. Däremot kan jag blunda och direkt gå in i världen den frammanar. Jag har till och med en förnimmelse om hur det luktar där. Sol och damm och sand och förvirrade känslor. Åtrån som man inte kan sätta namn på men som vilar över en som ett disigt moln. Att stå utanför och se på andras intimitet. Bilderna jag får av boken är som de av konstverk jag stirrat på lite för länge, sådär så att museivakterna börjar harkla sig.

Lol V. Stein vandrar runt i en labyrintisk stad, blir sviken, ser på havet, ser på det älskande paret som inte är hon. Hon är voyeur, över andras liv och över sitt eget. Känslan att vara med i samhället, men ändå inte. Känslan av att hela sitt liv bli brädad av töntigare tjejer som inte utgör ett hot mot manligheten. Det finns ett rum i mig som tillhör Lol V. Stein, fast jag aldrig riktigt fått lära känna henne. Hon flyr alltid undan. Men jag fortsätter försöka. Eller så känner jag henne redan. Ja ni fattar ju. Att hon är jag nu.

Gabriella Håkansson – Fallet Sandemann

Här vill jag egentligen tipsa om alla Gabriella Håkanssons böcker, men särskilt Operation B och Fallet Sandemann. De är inte bara mystiska och supersmarta men också fascinerande, eftersom de är helt annorlunda från hur jag är van att kvinnor skriver. Här pågår det en kamp för att värja sig mot klassiska feminina teman som kropp, subjektivitet och köttslighet. Texten söker sig mot kontroll, akten av att klä på och av sig kvinnliga attribut och den dras mot det labyrintiska, kafkaeska. Det som gestaltas genom den kvinnliga huvudpersonen – på jakt efter den mystiska Sandemann i romanens deckar-pastischformat – är något jag känner igen mig i . En dragning mot det rationella, logiska. Manliga. Och samtidigt, en längtande åtrå mot något varmt, genuint, empatiskt. Det vi förknippar med kvinnlighet.

En hatkärlek till den kvinnliga identiteten som jag tror att många av oss kan känna igen oss i.

Boken varvas liksom hennes tidigare romaner med äckliga insekter, människor som inte är den man tror, marockanska gränder, tärningar och slump som inte är slump. Den skapar en egen värld som man vill kliva in i igen och igen. Jag har själv läst den tre gånger, alltid på sommaren. Fråga mig inte varför.

Håkanssons nya bokserie om om Aldermans arvinge är också värda att tipsa om, men de skiljer sig från hennes första böcker i att de är betydligt mer lättlästa.  De nya böckerna är mer traditionella historiska romaner, om en rik arvinge i en gotisk brittisk miljö. Också de vill jag tipsa om, särskilt för den som gillar gotik av alla slag. Håkansson är en av de absolut bästa aktiva författarna vi har i Sverige. Missa inte att läsa henne innan hon får något stort pris och du sitter där och skäms för att du inte hade koll!

Leklust – Juli Zeh

En roman med tvillingtema, på tyskt internat. Illvilliga och översmarta barn som egentligen söker kärlek, förståelse. På gränsen mellan barnslighet och S/M. En flicka som testar sin nyvunna sexualitet, utmanar omgivningen med sin lockande kropp. Leker med en lärare och håller på att göra honom galen. Ett torrt, hårt språk som gör moralfrågorna ännu mer påtagliga än om vi hade fått alla nyanser.

Författaren Zeh fascinerar mig – hon har gjort karriär inom EU-juridik och samtidigt skrivit en rad gnistrande romaner. Hur går det till? Det här är skrivet av ett intellekt med en fascinerande kapacitet, långt borta från oss vanliga dödliga. Det är vrickat, perverst och en lek med moralens gränser. Men framför allt: riktigt originellt och smart. Alla jag har rekommenderat den här boken – och det är många – har älskat den. Nu är det din tur.