IDA THERÉN ÄR FRILANSSKRIBENT, BASERAD I NEW YORK och STOCKHOLM. MEST SKRIVER JAG OM LITTERATUR OCH KONST.

Läs mer om mig här

Gäst i Malou efter 10, föräldrafika. Om amning. 160927

Gäst i Malou efter 10, föräldrafika. Om amning. 160927

Jag gästade Malou efter 10s föräldrafika. Vi pratade om mat och amning av barn. Här finns ett klipp från besöket.

För att svara på spekulationer om hur länge man kan amma utan att det är "fel": Människan har historiskt diat ungefär 2,5-7 år, enligt dem som forskat i ämnet. Att vi ammar så pass kort tid som i Sverige idag är något nytt och avvikande för vår djurart. Sen är ju människan väldigt intelligent och har hittat på väldigt bra substitut, så vi klarar ju oss fint även med kortare eller ingen amning. 
Det finns dock fortfarande en rad fördelar för hälsan att amma längre. Det är därför WHO rekommenderar *minst* 2 års amning. Det gäller för hela världen, oavsett vattenkvalitet. Fördelarna finns för barnet i form av olika hälsofördelar på populationsnivå (minskad risk för vissa sjukdomar och liknande, men det betyder ju inte att varje enskilt barn kommer märka skillnad), men även för mamman i form av bland annat minskad risk för bröstcancer för varje år man ammar. Eller, man kan också formulera det som ökad risk för bröstcancer vid kortare amning, beroende på hur man definierar vad som är "normalt". 
Jag ville inte gå in på det i videon eftersom det inte är meningen att ge pekpinnar för andra. Alla ska göra val som passar dem, men då är det ju också bra att få information om de olika alternativen så man själv kan fatta ett beslut som passar en. Tyvärr är det väldigt många som känner sig tvingade att sluta amma innan de egentligen vill, för att normen är så snäv kring hur länge som är "normalt" i Sverige. Det är något jag vill förändra. Jag tycker alla ska göra som de vill – vare sig de inte vill amma alls, eller längre än normen.  /Ida

Besök i Filip och Fredrik - Breaking News, sexpanelen 160930

Besök i Filip och Fredrik - Breaking News, sexpanelen 160930

Breaking News – sexpanelen (TV) Om Tinder – Kanal 5 160923

Breaking News – sexpanelen (TV) Om Tinder – Kanal 5 160923