IDA THERÉN ÄR skönlitterär författare och FRILANSSKRIBENT, BASERAD I LOS ANGELES och STOCKHOLM. MEST SKRIVER JAG OM LITTERATUR, konst och frågor som berör kvinnor och barn.

Läs mer om mig här

Intervju: Jag intervjuade Katarina von Bredow för Jönköpings-Posten/Hallpressen 170513

Intervju: Jag intervjuade Katarina von Bredow för Jönköpings-Posten/Hallpressen 170513

idakatarina

 

FÖRFATTARMÖTE. Som barn skrev Ida Therén brev till författaren Katarina von Bredow. Nu är de båda aktuella med nya böcker. Under ett möte på biblioteket i Värnamo samtalade de båda författarna om skrivandet och om att gå sin egen väg. Så här beskriver Ida Therén mötet:

– Man vilar ett tag i spelvärlden, när den vanliga världen blir för obegriplig. Fattar man inte hur man ska navigera i världen så kan man googla på det. Så är det ju inte i vanliga världen.

Idag är det många killar som inte klarar grundskolan. En av de viktigaste faktorerna är att de läser för lite – och dåligt. Det påverkar betyg i nästan alla ämnen negativt. Katarina von Bredows nya ungdomsroman ”Tappa greppet” borde få många unga killar att vilja läsa. Den berör verkligheten för högstadiekillar idag. Väjer inte för de svåra ämnena, som tankar kring sex, åtrå och porr. Men det känns inte pinsamt eller krystat, för mig som läser. Det är imponerande.

– Det var inte helt lätt, bekräftar Katarina von Bredow.

Vi sitter i en soffa på en av de viktigaste platserna från min barndom: Värnamo bibliotek.

Hampus, huvudpersonen i romanen är lång, gänglig. En gamer som blivit kär i sin bästa kompis, populära Victoria. I boken får vi följa honom och hans förälskelse, under våren 2015. Katarina ville att allt skulle stämma in i detalj, med spelandet. Hon var tvungen att kika på när versionen av olika spel, och olika figurer i spelen, hade släppts.

– Det skulle inte kännas som att jag hade lånat ett språk, utan jag ville verkligen sätta in mig i dataspelsvärlden. Så det inte skulle kännas påhittat eller konstlat.

Hon ville också få med känslan av den ständiga hetsen på sociala medier. Hur många likes, hur många poäng man får på Snapchat. Sånt som berör unga idag.

"Tappa greppet" är en fristående fortsättning på förra boken, "Släppa taget". Där fanns Hampus med som en bifigur. Han lämnades i slutet, mitt i en improvisationsövning i skolan. Hon kunde inte släppa honom. Så han fick en egen bok.

När Katarina kommer till skolorna på författarbesök har hon nämnt att Hampus är en gamer. När hon pratar om Mortal Kombat och vilken kämpe Hampus väljer i boken, brukar många av killarna titta upp intresserat. Det berör dem. Det berättar hon, där vi sitter i en soffa på ett bibliotek på väg att stänga. Ute lyser vårsolen.

Skrev brev

Det är inte första gången vi ses. Redan som nioåring skrev jag beundrarbrev till henne, efter att ha läst hennes roman "Kattskorpor". Den enda anledningen att jag vågade skriva var för att hon bodde i närheten av min hemstad, Värnamo. Jag skrev breven på min pappas elektriska skrivmaskin, och blev överlycklig när jag fick svar. Från en riktigt författare! Det som var min dröm, en dag. Att skriva.

Senare intervjuade jag Katarina, när jag arbetade extra på Värnamo nyheter. Och så en till gång, för tidningen Vi läser, ett reportage om hot mot författare. Det var efter att hon hade utsatts för en massa näthat, när hon uttalade sig om främlingsfientligheten i Hjortsberga, där hon bodde. Hon flyttade därifrån, men händelsen har satt djupa spår.

Ändå fortsätter hon att göra sin grej.

Skärmavbild 2017-08-08 kl. 16.37.09.png

Katarina är envis och egensinnig, på ett subtilt sätt. Kanske är det dramatiken hon upplevde redan tidigt, när hon som tonårig blev ihop med den betydligt äldre kulturkändisen Einar von Bredow. Att hon vet att folk pratar. Men hon vill leva sitt liv, på sitt sätt.

Hon vill inte prata mycket om relationen med Einar, men konstaterar att hon idag har ett annorlunda perspektiv på ålder än när hon själv var tonåring. Nu, när hon har en son som är sexton. Då ser hon på honom som väldigt ung. Medan hon själv i samma ålder tyckte att hon var så stor och vuxen.

 

Första boken om en kille

Istället för att bry sig vad andra tycker, fokuserar hon på sina populära ungdomsböcker. Det här är hennes första bok som bara kretsar kring en kille. Hur skilde det sig, från tidigare böcker?

– Jag har inte gjort någon enorm skillnad, mellan killar och tjejers känslor. Men det jag har märkt med många killar i den åldern är att om det blir för känslosamt slår de det ifrån sig. De behöver en paus.

Det tog hon med sig när hon skapade Hampus.

– När jag pratar med bibliotekarier och lärare säger det att det är svårt att få killar att läsa böcker om känslor och relationer. Det är ju väldigt märkligt, eftersom de i väldigt stor utsträckning är andra halvan i en kärleksrelation.

– Allt som berör en själv, brukar ju vara intressant att läsa om.

Kan det vara så, att många bara tänker att böcker kan ge faktakunskap? De tänker inte på att romaner också kan ge känslomässig kunskap.

– Jag pratar mycket om det i mina skolbesök. Att läsning ger en övning på att se flera andras perspektiv, utöver sitt eget.

– Det blir ett slags vidvinkelseende, konstaterar Katarina von Bredow.

Har vi tur, så kommer böcker som "Tappa greppet" hjälpa fler unga killar att komma till den insikten.

PUBLICERAT I JÖNKÖPINGS-POSTEN 13 MAJ 2017

Om mig: Intervju om min bok i radio P5 Stockholm 170515

Om mig: Intervju om min bok i radio P5 Stockholm 170515

Intervju: Katarina von Bredow intervjuade mig för Jönköpings-Posten/Hallpressen 170513

Intervju: Katarina von Bredow intervjuade mig för Jönköpings-Posten/Hallpressen 170513