IDA THERÉN ÄR FRILANSSKRIBENT, BASERAD I NEW YORK och STOCKHOLM. MEST SKRIVER JAG OM LITTERATUR OCH KONST.

Läs mer om mig här

Intervju: Konstnärsduon Cooper & Gorfers fotografi (Fotografiska magasin) - mars 2017

Intervju: Konstnärsduon Cooper & Gorfers fotografi (Fotografiska magasin) - mars 2017

–En bild av en solnedgång är aldrig som upplevelsen av en solnedgång. Vi arbetar mer med upplevelsen av något, än hur den såg ut, säger Sarah Cooper. 

–Bilden är fler lager precis som att upplevelsen är flera lager. Vi vill ta in fler lager av vad folk har sagt och känt, tillägger Nina Gorfer.

Konstnärsduon är intresserade av en mystisk aspekt av skapandeprocessen. Deras arbete – som nu visas på Fotografiska –  sker på ett utforskande vis. De börjar ofta med att resa till en plats som de inte är bekanta med. Bland annat har de besökt Sámpi, Grönland och delar av Sydamerika.  I mötena försöker de lära sig mer om den lokala kulturen, genom den ”tysta” kunskapen och erfarenheterna. Den dolda, alternativa tidslinjen till historien som är ”irrelevant”, inte rubrikskapande. 

–Vi åker inte till krigszoner, utan befinner oss alltid lite utanför historian, i ”revorna”. Men när man ser på det i efterhand är våra bilder ofta väldigt relevanta i tiden, säger Sarah Cooper. 

Hon föddes i USA 1974, men träffade en svensk under en resa ”för att finna sig själv”, och flyttade till Sverige. Här började hon på en konstnärlig utbildning i Göteborg, där hon träffade Nina Gorfer. Hon, född i Österrike 1979, var där på ett utbytesår. De upptäckte snabbt att de delade konstnärliga idéer, och påbörjade ett konstnärligt samarbete. Det har gått elva år, och de arbetar fortfarande lika tätt ihop. Nina Gorfer bor numera i Berlin, men efter att ha arbetat tillsammans så länge har duon inga problem att behålla symbiosen, genom daglig kontakt via telefon och nätet. ”Skype är en del av vårt jobb” säger de och skrattar.

Nina Gorfer konstaterar att ibland vet man som konstnär inte riktigt varför man gör saker. Det är först i efterhand som man förstår vad man gjort. Då kan man se det som en del av större rörelser i världen, en slags ”zeitgeist”. 

–Det är som att när mänskligheten är redo för nästa steg, då sker saker på flera plan samtidigt.

Nu är Cooper & Gorfer – som de kallar sig i konstnärliga sammanhang – aktuella med en omfattande utställning på Fotografiska. Där visas verk som konstnärsduon arbetat med sedan 2006. Verken finns också samlade i en bok, med text och bilder. Sammanlagt är det fyra bildserier som samlats till en, och på så vis kan åskådaren följa deras konstnärliga process och de olika länderna de arbetat i.

Till det yttre är verken som Cooper & Gorfer drömska, mystiska och storslagna. Personligen tilltalas jag av kontrasten mellan duons namn, som påminner om en macho advokatbyrå, och det mer feminint kodade innehållet. Bilderna de skapar är inte traditionella ögonblicksfotografier. Kameran är istället bara ett verktyg för att skapa figurativa verk. Duons konstverk börjar med ett fotografi, som skapats genom lång förberedelse där de gjort långa intervjuer, förberett kläder, plats och stämning. Ofta följs originalbilden av collagetekniker, både skapat för hand och digitalt, där de inte försöker dölja lagren. Man kan se stygn, revor och klipp. Resultatet slutar med ännu ett fotografi, på allt sammantaget. Bilderna tenderar att röra sig kring tankar om minne i förhållande till bilder. Hur vårt minne av något kan ändra uppfattning av vad som hänt på bara någon sekund. 

Duon har också lagt märke till att verken också ofta är ett utforskande av dem själva. Det är också något de märkt hos åskådarna av utställningarna.

–De som ser på våra verk brukar säga att det hjälper dem att förstå något i sig själva. Precis som en låt kan kännas skriven för en själv, där man befinner sig just nu. Våra projekt blir som en slags psykoanalys, säger Sarah Cooper. 

Duon berättar att det de gör är väldigt känslomässigt motiverat och inspirerat. De vill lyssna på olika historier och visar i utställningarna sedan upp sina intryck och tolkningar. På så vis får tittaren själv pussla ihop hur det passar med tidsandan. Men de ger aldrig några färdiga och tydliga svar. Det är upp till dig, tittaren.

–Vi dras ofta till samma saker, utan att någon måste övertala den andra. Vi delar vision, trots att vi är födda på olika platser på jorden, konstaterar Sarah Cooper. 

Kanske finns det något som är allmängiltigt, i vad skönhet är. Det finns något magiskt, mystiskt över Cooper & Gorfer som förtrollar mig. Jag kan inte sätta fingret på varför, inte formulera det i ord. Men då är det tur att det finns bilder. 

PUBLICERAD I FOTOGRAFISKAS MAGASIN MARS 2017

Bokrecension:Det vi förlorade i elden(Svenska Dagbladet) 170325

Bokrecension:Det vi förlorade i elden(Svenska Dagbladet) 170325

Bokrecension: Melissa Broder – So sad today (Svenska Dagbladet) 170227

Bokrecension: Melissa Broder – So sad today (Svenska Dagbladet) 170227